התקנת מערכת סולארית ביתית
על מנת להתקין מערכת סולארית לבית, יש צורך בראש ובראשונה. בגג עם שטח פנוי להתקנת פאנלים סולאריים ביתיים, חיבור חשמל מתאים, ורישום לאסדרה התעריפית הרלוונטית.
על כל אלו נפרט בהרחבה בשורות הבאות:
השטח המינימלי להתקנת פאנלים סולאריים ביתיים
מערכת סולארית ביתית קטנה – היא פתרון המתאים עבור בתים פרטיים. ששטח הגג שלהם הוא 70 מטרים רבועים לפחות. יחד עם זאת, חשוב לדעת שככל שהשטח הפנוי בגג שלכם גדול יותר. כך תוכלו להתקין מערכת סולארית לבית עם כמות גדולה יותר של פאנלים סולאריים ביתיים.
יותר פאנלים סולאריים – פירושו: מערכת סולארית ביתית שחוסכת חלק נכבד יותר מהוצאות החשמל השוטפות לכם, ומייצרת לכם יותר כסף. לכן חשוב לבדוק את תנאי השטח בקפידה, לפני שניגשים לפריסת הלוחות הסולאריים על הגג.
סוגי הגגות המתאימים להתקנת מערכת סולארית ביתית
מערכת סולארית ביתית ניתנת להתקנה על סוגים שונים של גגות:
- החל מגג בטון.
- איסכוריות.
- גגות רעפים.
- פרגולה.
וכן הלאה.
כמובן, מומלץ להתייעץ עם חברה המתמחה בפתרונות אנרגיה סולארית. כמו sun4u מערכת סולארית כדי לבדוק באופן ספציפי את התאמת הגג שלכם.
אסדרה להתקנת מערכות סולאריות ביתיות
אסדרה היא המינוח העברי למילה 'רגולציה'. ענף האנרגיה בישראל, לרבות תחום האנרגיה הסולארית, פועל תחת פיקוח של רשות החשמל. רשות החשמל היא הגורם הרשמי האחראי על הוצאתן לפועל. של הוראות משרד האנרגיה בנושא ייצור אנרגיה סולארית.
כאשר לטובת המעקב אחר ייצור חשמל סולארי במערכות סולאריות ביתיות ומסחריות, נוצרו תוכניות שונות מטעם הרשות. אלו הן האסדרות. הרישום לאסדרה מתבצע בדרך כלל באמצעות החברה המתקינה את המערכת הסולארית. על מנת להבין מהו מסלול האסדרה המתאים ביותר לצרכיכם, מומלץ להתייעץ עם ספקית מערכות סולאריות.
חיבור המערכת הביתית לרשת החשמל
על מנת לחבר את הפאנלים הסולאריים במערכת הסולארית הביתית שלכם לחברת החשמל. תזדקקו לכבלים מתאימים, והתקן להמרת מתח סולארי (שנקרא "ממיר", "אינוורטר" או "מהפך").
המתח החשמלי שהמערכת הסולארית מייצרת באמצעות הפאנלים נקרא "זרם ישר" (DC). והוא מוזרם באמצעות כבלים חשמליים אל הממיר.
הממיר אחראי להמרת הזרם החשמלי הישר לזרם חילופין (AC), התואם לזרם החשמל הקיים ברשת החשמל הארצית.
משם הזרם מועבר לשעון החשמל הראשי של הבית. וממנו – הוא יוצא אל הרשת של חברת החשמל.
מה זה מונה ייצור ואיך הוא רלוונטי להתקנת מערכות סולאריות ביתיות?
כשמשק בית המייצר חשמל באמצעות מערכת סולארית ביתית נרשם לאסדרה מסוימת. הוא רשאי לבחור אם לחבר את המערכת למונה ייצור (בעלות של כמה מאות ש"ח נוספים). מונה הייצור הינו מעין שעון חשמל שמודד את תפוקת החשמל של הלוחות הסולאריים שלכם.
במידה ותבחרו לשלב מונה ייצור במערכת, הוא יותקן על ידי הנציגים של חברת החשמל. כאשר המערכת הסולארית תחובר לרשת החשמל הארצית.
איך מתחשבנים מול חברת החשמל לאחר התקנת הפאנלים הסולאריים?
ההתחשבנות מול חברת החשמל, מתבצעת באחת משתי דרכים:
1. התחשבנות בהתאם לייצור:
זוהי שיטת התחשבנות שלפיה חברת החשמל משלמת לבעלי המערכת הסולארית, עבור כלל תפוקת החשמל של הלוחות הסולאריים שלהם. ובמקביל – גובה מהם את התעריף הקבוע עבור צריכת החשמל בבית. התחשבנות לפי ייצור מתאפשרת על ידי הפיכת שעון החשמל הביתי למונה דו-כיווני.
מה תפקידו של המונה החכם?
מונה זה עוקב הן אחר צריכת החשמל שלכם מהמערכת הסולארית. והן אחר כמות החשמל שהזרמתם מהמערכת הסולארית שלכם לחברת החשמל, כפי שנספרה במונה הייצור.
על פי ההפרש בין כמות החשמל שהמערכת שלכם הזרימה לחברת החשמל, לבין כמות החשמל שצרכתם מהמערכת בביתכם. חברת החשמל מחשבת את חשבון הצריכה שלכם.
התחשבנות מול חברת החשמל בהתאם לייצור מחייבת התקנה של מונה ייצור, כפי שהסברנו בשורות הקודמות.
2. התחשבנות בהתאם להזרמה:
זוהי שיטת התחשבנות שבה אין הכרח להתקין את מונה הייצור. היות וחברת החשמל מלכתחילה לא משלמת לבעלי המערכת הסולארית לבית עבור החשמל שהם צורכים ישירות מן המערכת.
כך שבשיטת התחשבנות זו, בעלי המערכת הסולארית הביתית למעשה חוסכים בהוצאות החשמל שלהם. בעצם זה שהם לא נדרשים לשלם לחברת החשמל תמורת האנרגיה שצרכו באופן ישיר מהמערכת.
במקרה הזה חברת חשמל מחשבת את חשבון הצריכה של הלקוח על פי שעון החשמל הראשי בבית (שהומר למונה דו-כיווני). ומחייבת אותו בהתאם לצריכת החשמל שנרשמה במונה הזה בלבד. זאת במקביל לתשלום שהיא מעבירה לו תמורת החשמל שיוצר על ידי המערכת הסולארית שלו, והוזרם לרשת החשמל הארצית.
אז איך מקבלים כסף מחברת החשמל על ייצור אנרגיה סולארית?
במרבית המקרים, חברת חשמל מבצעת קריאת מונים בתדירות של אחת לחודשיים, אז נבדק מונה הצריכה של הלקוח שעל פיו מונפק חשבון חשמל לתשלום.
במידה והתקנתם מערכת סולארית לבית, כשחברת החשמל תגיע אליכם לבצע קריאת מונים. נציגיה ידאגו לבדוק גם מה כמות החשמל שיצרתם במערכת הסולארית הביתית שלכם (במידה והותקן אצלכם גם מונה ייצור). ואיזו כמות חשמל הזרמתם אל הרשת הארצית של חברת החשמל.
הרשמה בחברת החשמל כיצרני חשמל
חשוב לדעת! כי החוק בישראל מאפשר לבעלי בתים שמתקינים פאנלים סולאריים, להירשם בחברת החשמל בתור יצרני אנרגיה סולארית, גם ללא צורך בהקמת עסק. פירוש הדבר בהקשר זה, הוא שאם נרשמתם כספק יחיד של אנרגיה סולארית, חברת החשמל תחשב את הסכום לתשלום שהיא נדרשת להעביר לכם (בהתאם לתצורת ההתחשבנות שקבעתם מולה), ותעביר אותו באמצעות צ'ק, או כזיכוי לחשבון הבנק שדרכו מחויב חשבון החשמל שלכם בהוראת קבע.
איך חברת החשמל משלמת ליצרני אנרגיה סולארית שרשומים בתור עסק?
במידה ובחרתם להירשם בחברת החשמל בתור ספקי אנרגיה סולארית במעמד עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ. תקבלו לצד חשבון החשמל התקופתי שלכם מסמך שנקרא "המלצת חשבון". שבו יופיע פירוט של הסכום שחברת החשמל חייבת לכם.
כדי לקבל את התשלום מחברת החשמל, בהמשך להמלצת החשבון, יהיה עליכם לשלוח לחברת החשמל חשבונית מס (או חשבון עסקה במקרה של עוסק פטור) כנגד הסכום שהוצג בהמלצת החשבון שנשלחה אליכם. בתום חודשיים ממועד העברת דרישת התשלום הנ"ל, חברת חשמל תדאג להעביר אליכם את הכסף, ישירות לחשבון העו"ש שאיתו נרשמתם בתור יצרני אנרגיה בחברת החשמל.
שוקלים להתקין מערכת סולארית ביתית וזקוקים להכוונה נוספת?
אם הרעיון של התקנת מערכת סולארית לבית קוסם לכם, אתם מוזמנים לפנות אלינו בחברת sun4u מערכת סולארית להתייעצות ללא עלות וללא התחייבות. נשמח לבדוק עבורכם את ההיתכנות של התקנת פאנלים סולאריים על גג ביתכם ולספק לכם הצעת מחיר משתלמת ביותר, בהתאם לצרכיכם.