הטבע של המים הוא לזרום ממקומות גבוהים למקומות נמוכים. מתוך השפעת כוח הכבידה. התנועה הזו של זרימת המים היא תנועה שיש בה אנרגיה. את האנרגיה הזו אפשר להמיר לאנרגיה חשמלית. sun4u מסבירה לכם פה הכל על אנרגיה הידרואלקטרית.
כך שאפשר להגדיר במשפט אחד את המושג – "אנרגיה הידרואלקטרית"
האנרגיה החשמלית שמופקת מזרימת המים כתוצאה ישירה מהפרשי הגובה.
גם מצבים של גאות ושפל עשויים לסייע בהפקת האנרגיה.
למעשה אנרגיית המים היא כל כך חזקה ויעילה וניתן לעשות בה שימוש מעבר להפקת חשמל.
מקור המילה אנרגיה הידרואלקטרית היא משילוב של שני מילים. הידרו – פירושה מים. אלקטרית – פירושה חשמל. (בשפה היוונית).
החשמל המתקבל באמצעות אנרגית המים היא למעשה אנרגיה נקייה שלא פולטת חומרים מזהמים אל האטמוספירה והיא נחשבת כיום כאנרגיה המתחדשת הכי נפוצה בעולם.
תחנות כוח הידרואלקטרית – ההשפעה שלהן על המים
תחנות אלו צריכות לפעול כמובן באזורים של מים. הבעיה היא שבמקרים רבים תחנות אלו מתערבות במסלולי נהרות בגלל הצורך בהקמת סכרים. אלו מובילים לשינויים בזרימת הנהרות ובעקבות כך להצפות באזורים לא רצויים. כמו מקומות גידול של בעלי חיים או אזורים חקלאיים ועוד.
השפעת הסכרים היא משמעותית לא רק לאזורים המוצפים אלא גם למערכות אקולוגיות נוספות באזורים הללו. כי כאשר משנים את זרימתם הטבעית של הנהרות, נוצרים שיבושים שונים.
כמו חולות שלא מגיעים בקצב הנכון אל החופים ועל כן נוצרת נסיגה בחופים. כמו שקרה בעקבות הקמת תחנה לייצור אנרגיה הידרואלקטרית במצרים מנהר הנילוס, שזה השפיע מאוד על הים התיכון ואנחנו כאן בישראל חווים את נסיגת החוף בעקבות זה.
תחנות כוח הידרואלקטרית -איך הן פועלות?
תחנות הכוח ההידרואלקטריות עושות שימוש בטורבינות מיוחדות.
המים שנופלים מפתח המפל או לחילופין מהסכר שיצרו באופן מלאכותי מסובבים את הטורבינה, מהטורבינה יש הספק מכני סיבובי לגנרטור. בגנרטור ההספק המכני הסיבובי הופך להספק חשמלי ומשם הם עוברים אל עמודי החשמל. כל למעשה נוצרת האנרגיה באמצעות המים.
החשמל שנוצר בתחנות הכוח הללו נכללת תחת הכותרת של אנרגיה מתחדשת. כלומר אנרגיה שקיימת בעולם באופן קבוע והיא יכולה תמיד להתחדש. כי מים וזרימה של מים יש בשפע ותמיד. בניגוד לדלקים המסייעים בהפקת החשמל המסורתי, שאלו לא קיימים בעולם בלי סוף והם לא מתחדשים לאחר שהשתמשנו בהם.
האנרגיה המתקבלת היא אנרגיה נקייה ללא כל תוצרי לוואי כמו פסולת שתשתחרר באוויר או גזי חממה וכו'.
תחנות כוח הידרואלקטרית בישראל ובעולם
בעולם נעשה כיום שימוש נרחב באמצעות האנרגיה ההידרואלקטרית לצורך ייצור חשמל כאשר היא נמצא במקום מבוסס בתחום של האנרגיה המתחדשת.
בישראל השיטה עדיין לא מאוד נפוצה וישנן רק מספר נמוך של תחנות כח הידרואלקטריות המייצרות אנרגיה.
אנרגיה הידרואלקטרית – היתרונות והחסרונות
יתרונות:
- אנרגיה בלי זיהומים סביבתיים.
- יתרון נוסף הוא, אנרגיה המופעלת בעקבות התנועה הטבעית של המים.
- אנרגיה נקייה שאינה דורשת כל תהליכי בערה.
- אנרגיה עם זמינות גבוהה מאוד. (באזור 90% לעומת אנרגיית רוח שהיא בעלת 25% בלבד)
חסרונות:
- זיהום המים.
- ייצור אנרגיה על חשבון המתה של יצורים ובעלי החיים שנמצאים במים.
- סכנות הצפה.
- השקעה כספית גבוהה לצורך ייצור תחנת הכוח
- הייצור תלוי בכמות המשקעים במקום ולא תמיד זה יהיה באותה כמות.
בגלל שייצור האנרגיה פוגעת במקרים רבים בטבע, על כן, למרות שמדובר באנרגיה שהיא לכאורה טובה לטבע ולעולם והיא לא פוגעת בו, עדיין בדרך היא פוגעת בבעלי חיים, בנהרות ועוד, על כן ישנן מריבות רבות בין החברות שמייצרות את הסכרים לבין אותם הארגונים שטוענים כי האמצעים אינם מקדשים את המטרה.
אולי יעניין אותך לקרוא על: